Een 3 dagen proefrijden

Door Appie Heijn op maandag 5 september 2016 09:26 - Reacties (31)
Categorie: -, Views: 11.089

Bij deze een post mbt mijn ervaring met de BMW i3 94Ah (33kWh)
https://tweakers.net/ext/f/T71wrpQML1f3MJrUlb6csKmw/full.jpg

i3 proefrijden
Woensdagmiddag 31-08 de i3 bij BMW Martinistad opgehaald, ik wist totaal niet wat voor uitvoering het zou worden, alleen dat het de hardcore = EV zou zijn. Geen range extender, simpelweg omdat ik range anxiety wil ervaren wat dit met mijn werkdag doet. In eerste instantie zou ik hem de dag erna(koopavond) weer terug brengen, echter kwam er nog een afspraak bij 18.00 in Heerenveen. En erna nog even in mijn woonplaats. Vrijdagochtend was ook geen probleem qua inleveren. Erg netjes d:)b De product genius heeft mijn telefoonnummer even gekoppeld aan een gratis fastned account. En een ecopal druppel kon ik voor de overige paaltjes gebruiken. Op weg naar huis voor de fun even een fastned lader getest om zeker te weten dat het goed zou gaan de volgende dag.

De i3, rijden, functionaliteit
In de avond flink lopen spelen met i3, wat een waanzinnige acceleratie, 0-80kmu en ook de tussenacceleratie in dat gebied zijn bij het bizarre af. Flinke jonge die je bij gaat houden. En aangezien ik zelf nog een 5-serie station prive rijdt durf ik wel te zeggen dat hij ook als een BMW rijdt. Dynamisch lijkt mij een passende omschrijving.
De stilte in de auto was voor mij echt bizar te noemen, alleen op de achtergrond hoor je af en toe de electromotor of generator als je vol accelereert of de-accelereert.
Het interieur is echt een pareltje met name het materiaalgebruik. Ik had de versie met lichtgrijze wol met oranje leren accenten en een mooi stukje licht hout over het dashboard heen. BMW heeft dit stukje van de auto ook zeer goed begrepen, het rechtvaardigt naar mijn mening ook een klein beetje de toch wel behoorlijk te noemen aanschafprijs van rond de 40k. De auto kent 3 instellingen:
 • Comfort is de standaard stand, de auto is bloedsnel en reageert naar mijn mening zelfs af en toe zenuwachtig op het "gas"
 • Eco Pro is de volgende stand, deze zorgt voor een wat rustigere afgifte van het acceleratievermogen. Dit is de stand welke ik het meest gebruikt heb.
 • Eco Pro+ is echt op z'n zuinigst, vmax 90kmu, geen airco of verwarming en langzaam acceleren. Even getest, daarna niet meer gebruikt, wellicht handig in geval van nood
Enkele zaken welke ik opvallend wil noemen.
 • +De stoelen zitten zeer voortreffelijk, ook na 600km gereden te hebben. Opvallend omdat ik met de Ergo seats in mijn golf erg verwend ben met alle verstel/massage mogelijkheden. De stoel kan alleen in lengeterichting/hoek leuning/hoogte versteld worden.
 • +De navi is zeer duidelijk en geavanceerd, bij een rit verder dan de huidige actieradius komt hij met een laadvoorstel. Deze kun je dan heel simpel als tussenbestemming instellen. Zelfs kun je laadpunt bewaking aanzetten zodat je een melding krijg wanneer de laadpaal bezet is of buiten dienst is geraakt. Ook de ecoroutes zijn goed te noemen, geen waanzinnige praktijken zoals tomtom wel eens kan doen bij het kiezen van de kortste ipv snelste route. Maar echt logische route alternatieven met daarbij de extra tijd en/of km. En een percentage wat het met de actieradius doet.
 • +Range indicator is zeer nauwkeurig, hij gebruikt navi gegevens om deze accurater te maken. Stel je hebt geen bestemming ingesteld, range is bijvoorbeeld 150km. Nu stel je een bestemming in, wanneer deze grotendeels over snelwegen te bereiken is kan het best zijn dat de indicator naar 130km springt zonder dat je nog maar een meter gereden hebt.
 • +Ruimte in het interieur, ik kan achter mijzelf zitten. Iets wat in een 3-serie niet lukt bijvoorbeeld.
 • +Kofferbakje is niet enorm maar ook zeker niet heel klein te noemen. Zeker met het handigheidje dat je de achterbank 90gr rechtop kan zetten zodat je een vierkante kofferbak krijgt.
 • +Zeer goede carkit, wellicht speelt ook het ontbreken van motorgeluid mee.
 • +/- Standaard stereo, niet verkeerd qua geluid maar het houdt niet over. De installatie van mijn Golf Highline klinkt 3-4x beter. Harman Kardon is een (dure) optie.
 • +/- laadaansluiting liever in de grill, zit nu op bijrijderskant achter
 • +/- men zou moeten verplichten dat er noodhamers achterin geplaatst moeten worden. In geval van nood kun je alleen maar uitstappen door eerst de voorportieren te openen. Die zullen maar eens door een aardewal of ander voertuig geblokkeerd zijn.
 • -Gordelhoogte, niet verstelbaar helaas, iets aan de lage kant met mijn lengte.
 • -Geen enkel gekoeld vakje voor wat drinken of etenswaren.
Uiterlijk
Het uiterlijk, tja wat moet je daarvan zeggen, laten we het bij "ieder z'n eigen smaak" houden. Persoonlijk, de voorkant best leuk, vooral met de led koplampen. Zijkant echt lelijk, zeker omdat de witte kleur die rare knik wel erg goed zichtbaar maakt. Achterkant mwah mwah.

De rit zelf
Er stond een leuk ritje voor de boeg
Start: Drachten-->Leeuwarden-->Hilversum-->Breda-->Groningen-->Heerenveen-->Drachten
+/- 610KM en op elke bestemming circa 1 uur aanwezig.

Normaal rij ik 08.00 van huis om de files wat te vermijden. Nu maar 07.30 vertrokken omdat ik vermoede toch wel ruime een extra uur nodig te hebben voor het snelladen. Uiteraard had ik de snelladers al even opgezocht en ook in Leeuwarden, Breda en Groningen bleken geschikte 11kW laders te staan op locaties niet ver van mijn standaard parkeerplekjes. Deze had ik niet in mijn range berekening opgenomen omdat ik verwachte niet veel km'ers te kunnen laden in de korte tijd dat ik parkeer.
De dag begon goed, frisjes, de auto had ik ingesteld op vertrek 07.00, accupakket en interieur wordt op temperatuur gebracht. Vreemd genoeg bleven de spiegels wel beslagen, dmv de achteruitverwarming werd het ook niet geactiveerd. Zal wel onkunde van mij zijn :) Ik kwam er ook achter dat ik alleen gistermiddag/avond al 105km gereden had. In de nacht heb ik hem via de stopcontactlader naar 100% geladen.

Ipv de 100km N31 te pakken heb ik de iets kortere weg genomen met hoofdzakelijk 80km wegen, hier kwam de navi zelf mee. Reistijd werd 5 minuten langer. Hoofdzakelijk in de Eco Pro stand gereden, Bij vertrek was de actieradius 216km(100% geladen) bij aankomst in leeuwarden miste er ongeveer 12% maar de actieradius was gestegen naar 236km terwijl ik juist 30km had gereden. Zo zie je maar weer wat vmax met de actieradius doet.
Toen parkeren op de van te voren uitgezochte locatie. Een rode ring op de laadpaal voorspelde weinig goeds en die voorspelling kwam aardig uit. Geen enkele reactie op de druppel. Ivm de vele wegwerkzaamheden in de stad ervoor gekozen om het laden te laten voor wat het is ivm tijdsdruk (moet 12.30 in breda zijn).

08.30 aankomst in leeuwarden, 09.25 zat ik weer in de auto ri hilversum. Ritje van 146km, de boordcomputer gaf echter meteen een aangepaste actieradius van 142km aan, terwijl ik met 236 gestopt was. Dit komt door de compensatie van de vmax op de snelweg. Erg handig. Ik had zelf al beslist dat ik bij de fastned aan de a27(eemnes) wilde tanken. Aan beide kanten op en afritten vlakbij dus het feit dat de snellader eigenlijk aan de verkeerde kant van de a27 zat deed er niet echt toe. De snellader zou 135km vanaf vertrektpunt Leeuwarden liggen. Kortom binnen de 142km actieradius. Door de relatief hoge vmax van 130 was ik genoodzaakt om de laatste 5-10 km de vamax naar 110 te verlagen zodat ik een buffer van 5 km zou overhouden. Uiteindelijk had ik bij de snellader nog 4KM! over. Van enige vorm van stress is geen enkele sprake geweest omdat de actieradius erg nauwkeurig is en zeer makkelijk bij te stellen is dmv verlagen vmax.

Het laden bij fastned:
Aanvang 3%(10:48)
Handmatig afgebroken bij 92%(in principe was 80% het meest tijdefficient geweest maar hield de laadstatus even niet in de gaten), dit was 11:26. 28,23kWh geladen in 38 minuten, erg netjes.

Ivm tijdsdruk maar beslist om rechstreeks door te karren naar Breda ipv tussenstop Hilversum. Geen probleem, ik pak Hilversum op de terugweg wel. Tussen 13.00-14.30 kan ik mijn werk niet op lokatie uitvoeren ivm pauzes van werknemers. Dat is de tijd dat ik moet rijden(liefst ri huis ipv meer naar het zuiden). 12.30 aangekomen aangekomen na een rit van circa 100km, heb nog 60km over.
Ook de laadpaal in Breda werkte niet zoals het hoort. "netvermogen te laag, laden niet mogelijk" laadsnelheid in menu op gemiddeld gezet, in 30-40 minuten is er toch wat bijgeladen vermoed ik, volgens BC, 11KM, wat 72km maakt.

Rond 13:50 stond ik bij de volgende fastned blommendael te meerkerk. Hier van 14% naar 82% geladen, 21,57kWh in 28 minuten.

Bestemming hilversum ingesteld(hier zijn geen +11KW laders in de buurt van bestemming helaas) actieradius 82% 145km.

De beslissing maar gemaakt om groningen te skippen en semi direct van hilversum naar heerenveen te rijden. Even een bakkie bij schoonouders in Sneek doen. Maar eerst nog maar even snelladen(3e keer) dit keer geen Fastned maar Allego, net na de ketelbrug, Texaco de abt. Omdat ik qua range lekker safe zat, ook wat boven de 130 gereden, het was lekker rustig. Uiteindelijk met 11% aan de allego 50KW lader, geladen tot 86% in 31 minuten a 23,79 kWh, deze lader moet per tijdseenheid betaald worden itt fastned wat per kWh afgerekend wordt. De plaatsing is ook iets minder, uiteindelijk auto achteruit ingeparkeerd. Voor de frontladers uiteraard geen issue.

Met vmax 110 naar sneek, actieradius een 150km op 85%. In principe toereikend voor sneek-->heerenveen-->drachten. Snel een bak koffie, even een korte demorit en door naar heerenveen. Om op tijd te komen toch het gas weer dieper ingetrapt dan je eigenlijk zou willen mbt actieradius, meeting gehad, en snel even ri abe lenstra stadion waar ook een allego snellader is, 27% aanvang laden, op 50% gestopt wat 9,5 minuut duurde, 6,91kWh. Ik had nog gemakkelijk drachten kunnen halen zonder hier te laden echter had ik al de verwachting dat er wel wat gegadigden zouden zijn welke even wilden meerijden in de i3, dat er dan een waarschuwing staat mbt range doet niet veel positiefs.

Als een groene raket ri drachten, daar nog even een demoritje gedaan. En uiteindelijk met nog 13 km actieradius aan de 230V thuis gezet rond 23.30, volgens BC zou het tot 12:15 duren om hem vol te laden. 09.15 zat ie echter al boven de 75%,

Met vmax 110 naar groningen, auto gereden zoals je hem hoort te rijden, niet als een bezetene optrekken en volledig remloos gereden om zoveel mogelijk te regenereren. 14,7 kWh/100km wat volgens mij best netjes is.

In de boordcomputer was het volgende af te lezen:
vertrokken 07:24
reistijd: 7:25
afstand: 614km
verbruik 17,7kWh/100km
snelheid 85,3kmu
*ik heb hem bijna niet zoals een EV gereden maar meer zoals ik mijn Golf ook rijdt. Dan moet ik eerlijk toegeven dat ik best onder de indruk ben. Erg veel getest, heel weinig km'ers lager dan vmax gereden. Dus 130 ook gewoon 130 rijden.

Diesel vs EV
De golf doet 6,5L/100km a €1,15/L(op dit moment)
17,7kWh kost circa €0,19 per kWh.(abo fastned a 24 eur pm)

6,5x1,15= €7,50
17,7x0,19= €3,40

Ruim de helft goedkoper even puur naar brandstof kosten kijkende. Ik acht 15-16kWh/100km zeer goed mogelijk bij een iets meer aan EV aangepaste rijstijl.

Voor de geinteresseerden,stroomverbruik:
bij 50kmu 9,9kWh/100km
bij 110kmu 15,4kWh/100km
bij 120kmu 21,3kWh/100km
bij 130kmu 23,3kWh/100km
*Weersomstandigheden niet meegenomen.

Persoonlijke conclusie
Het is mij zeer goed bevallen, van range anxiety heb ik geen last gehad. De actieradius meter is echt goed te vertrouwen.
Ik ga een financieel overzicht opstellen voor de moederonderneming. Ik probeer de high voltage edition los te peuteren, mocht dit niet lukken dan de voltage edition met wat losse opties.
Ik miste op deze demoauto, een gekoeld vakje voor etenswaren, de adaptieve cruise+lane assist en parkeersensoren voor. Alleen een gekoeld vakje wordt lastig. Rest is optioneel te leveren. Ik wil een donkere kleur om de lelijke zijkant enigszins te verbloemen, met de (high) voltage edition is dit prima te doen. Ik denk dat de i3 een goede match is voor mij, ik wil niet te veel inleveren qua mobiliteit en comfort omdat ik minimaal 2 dagen per week lange ritten heb. Een leaf/zoe durf ik qua comfort net niet aan, met name de stoelen in de zoe vielen mij tegen(in de showroom al). Daarbij vindt ik ze qua uiterlijk ook iets minder mooi dan de i3(en dat is al geen schoonheidsplaatje ;) ) Prijstechnisch denk ik een goede middenweg tussen leaf/zoe en tesla. De E-Golf zal denk ik ook rondt de i3 zitten.
100% EV rijden is cool, hip en ontspannend naar mijn mening. Het enige probleempje is de caravan, daar hebben we onze prive auto nog voor nodig.
Dat hele laden is voor mij geen enkele issue, ik kan de tijd nuttig invullen met wat laptopwerk. Verder heb ik de luxe dat ik nagenoeg geen vaste tijden heb om ergens te zijn, alleen 13.00-14.30 is even lastig. Bij laat thuiskomen en vroeg vertrekken kom ik qua laden in de knoei. Iets wat de accu volledig op kan laden binnen 6-7 uur is toch wel een MUST voor mij persoonlijk.

gallery: Appie Heijn
Voor meer foto's
:D wtf is dit een lang verhaal geworden